Sajtóközlemény

Dokumentum letöltése Word formátumban

2016 | 11 | 18

SAJTÓKÖZLEMÉNY

BIODEGRADÁLÓDÓ BIOLÓGIAG LEBOMLÓ (PLA) MŰANYAG IPARI TÖMEGGYÁRTÁSBAN VALÓ GAZDASÁGOS FELHASZNÁLHATÓSÁGÁNAK MEGVALÓSÍTÁSA

A RÁK ANTENNA Gyártó Kft. vissza nem térítendő támogatásban részesült a GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívásra benyújtott pályázatával. A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorciumi tag a PLASTIC-FORM Szerszámgyártó, Mérnöki, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. A projekt keretében célkitűzésként a megújuló és lebomló műanyag fröccsöntő szerszámok előállítása került meghatározásra.
A projektben elnyert támogatás: 468,12 millió Ft.

A konzorcium céljainak egyik iránya a lebomló műanyag ipari méretekben történő felhasználása. A folyamatosan „zöldülő világ” fejlődési iránya szempontunkból a lebomló műanyagok ipari méretekben történő gyártása, felhasználhatóságának megoldása.

A konzorciumi pályázatban végzett ipari kutatások és fejlesztések eredményeképpen olyan biodegradálódó, biológiailag lebomló az ipari tömeggyártásban gazdaságosan felhasználható PLA alapú fröccsönthető anyagok kerülnek kifejlesztésre, melyek nemzetközi újdonsággal bírnak.

A Rák Antenna Kft. és a Plastic-Form Kft. konzorcium arra vállalkozott, hogy alvállalkozóival közösen egy olyan komplett ipari kutatást- és fejlesztést végez, aminek eredményeképpen a megrendelőiket, potenciális vásárlókat (fröccsöntő cégeket, extruder üzemeket, beszállítókat, egyéb alkatrész, termékgyártókat, stb…) piaci igényeket ki tudjanak szolgálni a felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő tulajdonságokkal rendelkező biodegradálódó PLA alapú alapanyagokkal, termékekkel, valamint az ezen anyagok gazdaságos feldolgozhatóságához szükséges technológiák megadásával.

A projekt keretében további célkitűzésként a megújuló és lebomló műanyag fröccsöntő szerszámok előállítása került meghatározásra. Tekintettel arra, hogy nagy igény mutatkozik e gyártástechnológiára, ezért a konzorciumunk kifejleszt egy olyan komplex technológiát, mely egyedülálló a piacon.

A konzorciumi K+F projekt célja biológiailag lebomló (PLA alapú) műanyaghoz olyan új és komplex fröccsöntési gyártástechnológia kidolgozása, amely lehetővé teszi az emelt tulajdonságú PLA alapú termékek ipari léptékű gazdaságos, ár-érték alapján versenyképes és fenntartható gyártását.

A fejlesztés megvalósításához a kutatásban résztvevő fejlesztő munkatársak, szakértői szolgáltatások és a beszerzésre kerülő eszközök járulnak hozzá.

A fejlesztés eredményeképp a konzorciumvezető vállalta a pályázat keretén belül megvalósításra kerülő kutatás-fejlesztési tevékenység eredményéből származó árbevételének növekedését.

A projektről bővebb információt a www.plaextended.hu, valamint a www.plastic-form.hu oldalon olvashatnak.


További információ kérhető:

Rajnai Norbert – konzorciumvezető
Elérhetőség (telefonszám: 06 72 581 150, e-mail cím: info@rakantenna.hu)