Projektinformációk GINOP-2.1.1-15-2016-01063

Dokumentum letöltése Word formátumban

PROJEKTINFORMÁCIÓK

GINOP-2.1.1-15-2016-01063

 Biodegradálódó biológiailag lebomló (PLA) műanyag ipari tömeggyártásban való gazdaságos felhasználhatóságának megvalósítása

 

A RÁK ANTENNA Gyártó Kft. vissza nem térítendő támogatásban részesült a GINOP-2.1.1-15 Vállalatok K+F+I tevékenységének támogatása című pályázati felhívásra benyújtott pályázatával.
A projekt konzorciumban valósul meg, a konzorciumi tag a PLASTIC-FORM Szerszámgyártó, Mérnöki, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft.


A projekt célja, rövid leírása:

A RÁK ANTENNA Kft. műanyag alkatrészek fröccsöntésével, festésével, lakkozásával foglalkozik tömeggyártásban.
A PLASTIC-FORM Kft. fő tevékenysége a fröccsöntő és fúvószerszámok gyártása, javítása, módosítása és karbantartása.
Fejlődési céljaink egyik iránya a lebomló műanyag ipari méretekben történő felhasználása. A folyamatosan „zöldülő világ” fejlődési iránya szempontunkból a lebomló műanyagok ipari méretekben történő gyártása, felhasználhatóságának megoldása.
A konzorciumban megvalósításra kerülő ipari kutatások és fejlesztések eredményeképpen olyan biodegradálódó, biológiailag lebomló az ipari tömeggyártásban gazdaságosan felhasználható PLA alapú fröccsönthető anyagok kerülnek kifejlesztésre, melyek nemzetközi újdonsággal bírnak.
A Rák Antenna Kft. és a Plastic-Form Kft. konzorcium arra vállalkozott, hogy alvállalkozóival közösen egy olyan komplett ipari kutatást- és fejlesztést végez, aminek eredményeképpen a megrendelőiket, potenciális vásárlókat (fröccsöntő cégeket, extruder üzemeket, beszállítókat, egyéb alkatrész, termékgyártókat, stb…), a piaci igényeket ki tudjanak szolgálni a felhasználási és minőségi követelményeknek megfelelő tulajdonságokkal rendelkező biodegradálódó PLA alapú alapanyagokkal, termékekkel, valamint az ezen anyagok gazdaságos feldolgozhatóságához szükséges technológiák megadásával.
A konzorciumi K+F projekt célja biológiailag lebomló (PLA alapú) műanyaghoz olyan új és komplex fröccsöntési gyártástechnológia kidolgozása, amely lehetővé teszi az emelt tulajdonságú PLA alapú termékek ipari léptékű gazdaságos, ár-érték alapján versenyképes és fenntartható gyártását. Célunk a PLA kristályosodási képességének javítása, mely gyors és hatékony fröccsöntéssel való feldolgozhatóságot, gyorsabb ciklusidőt, gazdaságosabb termelést eredményez. További célunk a PLA termékek emelt tulajdonságainak, mechanikai, morfológiai tulajdonságok, mint pl. hőtűrés, habosíthatóság, szálerősítés javítása és az éghetőségének visszaszorítása.

A konzorcium által tervezett szerszámokkal és speciális csigákkal, egyedi hűtőberendezéssel gazdaságos tömegteremésre alkalmas eszközöket is meg tud valósítani. A projekt keretében megvalósuló különféle fejlesztési szerszámok, illetve a fröccsöntést megelőző eszközök és technológiák gyártásának tapasztalatával alkalmasak leszünk biodegradálódó anyagokat felhasználni kívánó új vevői igények kielégítésére, szerszámok-eszközök gyártására.
A fejlesztés megvalósításához a kutatásban részt vevő fejlesztő munkatársak, szakértői szolgáltatások és a beszerzésre kerülő eszközök járulnak hozzá.
A fejlesztés eredményeképp a konzorciumvezető vállalta a pályázat keretén belül megvalósításra kerülő kutatás-fejlesztési tevékenység eredményéből származó árbevételének növekedését.

 

A beszerzésre kerülő főbb eszközök:

–  xenon kamra,
–  megmunkáló központ,
–  fröccsöntő gép,
–  kutató eszközök,
–  szárító kemence,
–  ikercsigás extruder,
–  DSC EVO berendezés.

 

A megvalósítás helyszínei:
7300 Komló, Anna akna1/B, hrsz.: 388/9. – fő helyszín
4002 Debrecen, Jégvirág utca 16.

A projekt bruttó bekerülési költsége: 774 362 803 Ft.
A megítélt támogatás összege: 468 125 469 Ft.
A támogatás intenzitása: 60,45%
A projekt megvalósításának tervezett ideje: 2016.11.01-2018.10.31.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.